Losos i rižoto s povrćem

Priprema:
Filete premazati hladno cijeđenim maslinovim uljem, poprskati sokom od limuna i ostaviti da se mariniraju minimum 30 minuta.
Skuhajte juhu od povrća.
Crveni luk isjeckajte na kockice.
U vino dodajte šafran i promiješajte da se rastvori.
Povrće isijecite na željeni oblik. Kuhajte 10-tak minuta u ključaloj vodi, a zatim ga procijedite i stavite u hladnu vodu s ledom, kako biste prekinuli termičku obradu i zadržali teksturu i boju.
U lonac uspite malo maslinovog ulja i kada se masnoća zagrije dodajte crveni luk. Pržite dok ne postane staklast, potom dodajte rižu, dobro promiješajte i njega na kratko propržite. Kada riža postane staklasta, nalijte vino. Ostavite par minuta da se kuha dok alkohol ne ispari, a zatim počnite s postepenim nalijevanjem vrućeg bujona. Smanjite na srednju vatru. Dodajte kuhaču po kuhaču, a novu dodajte tek kada je riža u potpunosti upila prethodnu, sve vrijeme miješajući. Ponavljajte ovu radnju sve dok riža ne bude kuhana, ali pazite da ju ne prekuhate. Sklonite s kuhališta, pa dodajte blanširano povrće, komadić puta i narendan sir Pecorino. Zatim lagano promiješajte, poklopite i ostavite 5 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili. Losos posolite, napravite na koži tri reza nožem i pržite u Mehrzer tavi na malo maslinovog ulja. Prvo ispecite losos okrenut na koži 2-3 minute kako bi postala hrskava, a zatim okrenite i pecite još 3 minute. U toku pečenja možete dodati grančice timijana i ružmarina.Servirati toplo uz prilog od rižota i krišku limuna ili limete.
Potrebno je (za 2 osobe):
- 300 g riže okruglog zrna (Arborio)
- 1 manji crveni luk
- 150 ml bijelog vina
- 1l domaćeg bujona ili juhe od povrća (kocka za juhu + litra vode)
- 0,12 g šafrana (Kotany)
- Pecorino sir, količina po ukusu
- Sol, papar maslinovo ulje, putar
- Blanširano povrće po želji (brokula, kukuruz šećerac, tikvica..)
- 2 fileta lososa