Losos s umakom od kapara
Priprema riže:
Na malo maslinovog ulja propirjajte sitno narezan crveni luk pa kada postane staklast dodajte rižu, miješajte dok ne “pobijeli”, prelijte pilećim temeljcem, dodajte lovorov list, poklopite i kada proključa sklonite s vatre i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Za to vrijeme riža će se skuhati, a na kraju, prije posluživanja, ubacite list peršina i promiješajte.
Priprema salate od peršina i nara:
U veliku posudu stavite krupno narezane listove peršina, crveni luk narezan na kolutove, bobice nara, kapare i orahe i sve dobro promiješajte. Preljev napravite tako što ćete pomiješati maslinovo ulje, sirup od nara i aceto balsamico te malo soli. Salatu možete napraviti malo ranije i držati u hladnjaku i tek pred samo posluživanje preliti preljevom i promiješati.
Priprema ribe i umaka:
Losos narežite na “trakice” debljine 2-3 prsta, natrljajte limunom, malo ostavite da odstoji pa dobro izbrišite, prelijte maslinovim uljem, posolitei ispržite na tavi na malo maslinovog ulja. Kada ste svu ribu ispržili u tavi, pripremite preljev tako što ćete poprižiti na listiće narezan češnjak, a malo kasnije dodajte bijelo vino. Sastružite ono što se uhvatilo na dnu tave, a onda dodajte vrhnje, vlasac, kapare, mljeveni crveni papar i sve dobro promiješajte.
Posluživanje:
Na tanjur s jedne strane stavite začinjenu salatu, s druge rižu, a na rižu komad ribe, preljev od vrhnja i kapara uz malo klica poriluka.
Potrebno je (za 4 osobe):
- 800 g očišćenog lososa
Umak od kapara:
- 2 češnja češnjaka
- 150 ml bijelog vina
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica kapara
- malo narezanog vlasca
- malo mljevenog crvenog papra
- morska sol
Prilog s rižom:
- 1 glavica crvenog luka
- malo maslinovog ulja
- 250 ml riže
- 750 ml pilećeg temeljca
- 2 lovorova lista
- malo morske soli
Peršin salata s narom:
- 3 vezice lista peršina
- 1 veliki crveni luk
- 1 nar
- 1 žlica kapara
- šaka do dvije oraha
Preljev za salatu:
- 50 ml maslinovog ulja
- 20 ml sirupa od nara
- 20 ml aceto balsamico
- malo morske soli
Poslužiti uz:
- klice poriluka
- 1 limun