Lovački gulaš
Način pripreme:
Meso narežite na kockice, stavite u posudu, prelijte vinom, ubacite po koji režanj češnjaka, lovorov list i papar. Sve dobro promješajte, poklopite i ostavite da se marinira preko noći u hladnjaku. Luk izrežite na kockice i stavite u lonac sa debelim dnom te na malo ulja, poklopljeno i posoljeno,(na laganoj temperaturi) dinstajte dok luk nije potpuno omekšan (oko 30-40 minuta). Pojačajte temperaturu, dodajte meso i par minuta stalno mješajući dinstajte meso a onda opet smanjite temperaturu, dodajte koncentrat rajčice i obje mljevene paprike, promješajte i na laganoj temperaturi, poklopljeno, kuhajte oko sat-dva, povremeno mješajući i doljevajući malo vina u kojem se meso mariniralo. Kada je meso potpuno omekšalo dodajte suhe šljive i lagano kuhajte još koliko je potrebno da se skuha tjestenina. Servirajte gulaš na tjestenini sa malo peršinovog lista i čašom crvenog vina.
Potrebno je (za 4 osobe):
- 500 g mesa srne za gulaš
- 500 g junećeg mesa
- 500 g luka
- 500 g ljubičastog luka
- 500 ml crvenog vina
- nekoliko suhih šljiva
- 2 režnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 2 žlice nerafiniranog suncokretovog ulja
- 1 puna žlica koncentrirane rajčice
- 1 puna mala žlica slatke mljevene crvene paprike
- 1 puna mala žlica ljute mljevene paprike
- morska sol
- papar
- tjestenina po izboru za prilog